קופת גמל בניהול עצמי

קופת גמל בניהול עצמי : המדריך השלם למתחילים

אם אתם מחפשים את הדרך להפיק רווח מקסימלי מקופת הגמל שלכם – קופת גמל בניהול עצמי עשויה להיות הפתרון הנכון. כאן במדריך נסביר מהי קופת גמל בניהול עצמי, אלו יתרונות יש לה ומה חשוב שתדעו לפני שאתם לוקחים את ניהול קופת הגמל לידיים שלכם. תכנון פיננסי נכון לטווח ארוך הוא אחד הצעדים החשובים ביותר להבטחת איכות חיים, יציבות ועמידות בפני טלטלות כלכליות בלתי צפויות. 

מהי קופת גמל בניהול עצמי?

קופת גמל בניהול עצמי הידועה גם כקופת גמל IRA (Individual Retirement Account) היא מוצר פיננסי בו החוסך מנהל בעצמו את ההשקעות. בעוד במסלולים רגילים של קופות גמל’ מנהל השקעות מטעם בית ההשקעות מנהל עבורכם את הכספים – במסלול של ניהול עצמי, אתם מקבלים את כל ההחלטות בזמן אמת וקובעים היכן וכיצד להשקיע את הכספים. כמו כן, הבחירה  בקופת גמל בניהול עצמי מבטיחה לכם דמי ניהול נמוכים משמעותית בהשוואה לקופות מסלוליות. לא תהיו עוד כפופים על מדיניות של בית ההשקעות ותוכלו לבצע שינויים מידיים בהרכב התיק בהתאם לתנודות השוק. 

5 יתרונות של ניהול עצמי לקופת גמל

  1. התאמה אישית ושליטה מלאה : בעל הקופה קובע את הרכב תיק ההשקעות, את התחומים בהם להשקיע ואת רמת הסיכון. 
  2. פוטנציאל תשואות : בחירה מושכלת של השקעות עשויה להניב תשואות גבוהות עד גבוהות מאוד. 
  3. גמישות : אפשרויות רבות נפתחות בפני משקיעים שבוחרים בניהול עצמי (כולל השקעות אלטרנטיביות למשקיעים כשירים). 
  4. שקיפות מלאה : ההרכב המדויק של תיק ההשקעות והביצועים ידועים לבעל הקופה בכל רגע נתון. 
  5. דמי ניהול נמוכים : בחירה בקופת גמל בניהול עצמי מבטיחה חיסכון משמעותי בדמי הניהול בהשוואה אל מסלולים רגילים.
  6. השקעה בראייה כוללת : של כלל הנכסים האישיים תוך גיוון ופיזור מיטבי תוך מניעת כפילויות באחזקות הנכסים.

למי כדאי לבחור בניהול עצמי של קופת גמל?

רגע לפני שאתם ממהרים להעביר את הכספים שלכם אל מסלול ניהול עצמי, חשוב שתוודאו שהניהול העצמי אכן מתאים לכם. קופת גמל בניהול עצמי מיועדת בראש ובראשונה למשקיעים שיש להם ידע בסיסי (לפחות) בשוק ההון. על מנת לקחת את האחריות על הכספים שלכם ולהשיג תשואות גבוהות, דרושה הבנה מעמיקה בשוק ההון ובהשקעות. בחירה במסלול ניהול עצמי אידאלית גם עבור חוסכים שמעוניינים בשליטה מלאה על הרכב תיק ההשקעות. נמליץ על המסלול העצמי גם לחוסכים שמעוניינים להפחית עלויות ולא מתפשרים על פחות מדמי ניהול מינימליים, ולחוסכים בעלי אסטרטגיית השקעה ספציפית שאינה תואמת את המסלולים הסטנדרטיים של בתי ההשקעות. 

איך פותחים קופת גמל IRA?

פתיחת קופת גמל בניהול עצמי מתחילה בבחירת בית ההשקעות דרכו ינוהל החשבון. חשוב לציין שלא כל בתי ההשקעות בישראל מציעים מסלולי IRA. השלב הבא יהיה בחירת פלטפורמת מסחר (בנק או חבר בורסה אחר דרכו תבצעו את פעולות המסחר). פתיחת חשבון ניהול אישי כרוכה לרוב בהפקדת סכום מינימום, הסכום אינו אחיד בין כל החברות וכך גם דמי הניהול. לאחר הקמת ira קופת גמל בניהול אישי ניתן לנייד כספים שנצברו, וכמו כן ניתן להעביר הפקדות שוטפות של המעסיק או על בסיס עצמאי

אלו סיכונים קיימים בניהול עצמי של קופת גמל?

השקעות בשוק ההון כרוכות בסיכון כאשר לנו כמשקיעים יש את היכולת לבחור בין רמת סיכון גבוהה לבין רמת סיכון נמוכה. חוסכים שבוחרים לקחת לידיים שלהם את מלוא האחריות על ביצועי קופת הגמל שלהם מתבקשים להיות מודעים לסיכונים הבאים:

  • העדר ידע מקצועי מוביל לטעויות כמו רכישת ניירות ערך לא איכותיים. 
  • חוסר גיוון בתיק ההשקעות מגביר את הפגיעות לתנודתיות בשוק. 
  • שינויים בשוק או ברגולציה משפיעים על יציבות ההשקעות. 
  • האחריות על ניהול הסיכונים מוטלת במלואה על בעל הקופה. 

חוששים? התנהלות נכונה מצמצמת באופן ניכר את הסיכונים. אם תקפידו לגוון את תיק ההשקעות שלכם תוך פיזור נכסים בין כמה אפיקי השקעה ושמירה על איזון בין נכסים סחירים לבין נכסים לא סחירים – תצליחו להפחית את הסיכון הכולל של התיק ובו זמנית גם לשפר את פוטנציאל הרווח. 

עשו לעצמכם כלל ברזל לבדוק היטב את איכות ההשקעות. חשוב לבחון את הדירוג של אגרות החוב ולתת עדיפות לאגרות חוב עם דירוג גבוה שמקטינות את רמת הסיכון. כמו כן, יש לבדוק את היחס בין איגרות חוב צמודות מדד לאגרות שאינן צמודות. אל תשכחו לשים לב גם לאחוז האגרות חוב הקונצרניות, ככל שהאחוז יותר גבוה, כך רמת הסיכון עולה. 

קופת גמל בניהול עצמי היא הרבה יותר מעוד מסלול חיסכון. יש לכם כאן הזדמנות לקחת את השליטה על תיק ההשקעות לידיים שלכם, ולבנות לעצמכם עתיד כלכלי בטוח יותר. מתלבטים האם קופת גמל בניהול עצמי היא הבחירה הנכונה עבורכם? הבנה מעמיקה של שוק ההון היא המפתח לקבלת החלטות מושכלות, תשואות גבוהות, רמת סיכון מדויקת והבטחת רמת חיים גבוהה בגיל הפרישה. 

בלוגים נוספים